Η POP ART είναι ακόμα εντυπωσιακά δημοφιλής, στο διεθνές Χρηματιστήριο τέχνης.

Από: Μαρία Γεωργιάδου Published:7/10/2020


Source:artportal.gr


Η τελευταία Δημοπρασία του οίκου δημοπρασιών Christie's, αποδεικνύει περίτρανα την αγοραστική δύναμη του καλλιτεχνικού κινήματος του 20ου αιώνα.

Πρώτα απ 'όλα αυτά, ήταν τα εξαιρετικά 46,2 εκατομμύρια δολάρια που χτυπήθηκαν στο τελευταίο τμήμα της πώλησης στη Νέα Υόρκη για το υπέροχο Nude with Joyous έργο του Roy Lichtenstein (1923-1997) (1994).

Αυτό το εμβληματικό έργο, ζωγραφισμένο στο τέλος της καριέρας του δεν δημοπρατήθηκε ποτέ προηγουμένως, και απεικονίζει μια νεαρή ξανθιά γυναίκα που δεν φοράει τίποτα άλλο παρά μία μπλε κορδέλα και το κραγιόν στα χείλη.

Η Ana Maria Celis, επικεφαλής των βραδινών πωλήσεων, μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στον οίκο Christie's, χαρακτήρισε το έργο ως «το πιο σημαντικό παράδειγμα της τελευταίας μεγάλης σειράς γυμνών του Roy Lichtenstein που εμφανίστηκε ποτέ σε δημοπρασία».

Το αποτέλεσμα των 46,2 εκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσωπεύει το τρίτο καλύτερο αποτέλεσμα δημοπρασίας του καλλιτέχνη αν και εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τα 95,3 εκατομμύρια δολάρια που χτυπήθηκαν για τη αλάνθαστη νοσοκόμα "unmistakable Nurse" του (1964) στον οίκο Christie’s NY το 2015.

Τον Ιούνιο, το White Brushstroke I του Lichtenstein (1965) κέρδισε πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια, ένα από τα κορυφαία 10 παγκόσμια αποτελέσματα δημοπρασίας τέχνης (μαζί με το Nude with Joyous ) κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020.