Εικονική περιήγηση στην έκθεση μόδας στο Metropolitan Museum of Art

Από: Αγγέλοβ Νικολάι Published:12/5/2020


Source:www.musicity.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα εγκαίνια της έκθεσης είχαν προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου 2020 και θα αποτελούσε μέρος των εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια του MET (Metropolitan Museum of Art) αλλά λόγω της πανδημίας αναβλήθηκε για τις 29 Οκτωβρίου 2020. Το The Costume Institute του MET ετοίμασε ένα YouTube video της ετήσιας ανοιξιάτικης έκθεσής του για να συμπέσει με τα αρχικώς προγραμματισμένα εγκαίνιά της.

Η έκθεση βασίζεται στην πρόσληψη από τον Γάλλο φιλόσοφο του 20ού αιώνα, Ανρί Μπεργκσόν, της έννοιας του χρόνου ως διάρκεια, κάτι το οποίο είναι μετρήσιμο σε εικόνες αλλά που ποτέ δεν το προσλαμβάνουμε ως ολότητα. Με διάρκεια σχεδόν 12 λεπτών, η εικονική περιήγηση ακολουθεί τη σχεδιασμένη διάταξη της έκθεσης στον πραγματικό κόσμο: δείχνει, δίπλα δίπλα, ιστορικές και σύγχρονες δημιουργίες μόδας, για να αποκαλύψει ομοιότητες. Όπως μια δημιουργία της Mrs. Arnold του 1895 και μία δημιουργία του 2004 του οίκου Comme Des Garçons ή ένα φόρεμα Morin Blossier του 1902 και μια δημιουργία του Nicolas Ghesquiere του 2018 για τον Louis Vuitton.

Οι εικόνες όλων των ενδυμάτων (όλα ανήκουν στη συλλογή του The Costume Institute) συνοδεύονται από τη χρονιά δημιουργίας τους και λεπτομέρειες του σχεδιαστή ή της περιόδου και, σταδιακά εξερευνούν τη μόδα από το 1870, χρονιά ίδρυσης του Metropolitan Museum of Art, έως τις μέρες μας.

Σ’ όλη τη μικρού μήκους μαυρόασπρη ταινία, λιτά καντράν ρολογιού λειτουργούν ως αναφορά στο θέμα της έκθεσης που είναι ένα ταξίδι στον χρόνο.

Στις εικόνες παρεμβάλλονται παραθέματα από μυθιστορήματα της Βιρτζίνια Γουλφ, όπως τα «Ορλάντο» και «Κυρία Ντάλογουεϊ».