Πλήρης επιτάχυνση για την Εθνική Πινακοθήκη -Αλλαξε ήδη όψη το κτίριο, ανοίγει το 2021

Από: Μαρία Γεωργιάδου Published:25/01/2021


Source:www.iefimerida.gr

Ο χαμένος χρόνος των τελευταίων ετών κερδίζεται τους τελευταίους πέντε μήνες στην Εθνική Πινακοθήκη. Οι εργασίες προχωρούν εντατικά ενώ σε σύσκεψη, σήμερα, η Λίνα Μενδώνη έδωσε νέες ημερομηνίες και οδηγίες.

Οι οδηγοί στο κέντρο της πόλης, τους τελευταίους πέντε μήνες βλέπουν μέρα με την ημέρα να αλλάζει η όψη της Εθνικής Πινακοθήκης. Το επί χρόνια εργοτάξιο έχει αποκτήσει όψη, σχήμα, χαρακτήρα. Ομως και μέσα οι εργασίες έχουν προχωρήσει σημαντικά. Εχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι χώροι του αμφιθεάτρου, του φουαγιέ και της σπείρας, ενώ στην επόμενη φάση του έργου θα τοποθετηθούν τα δάπεδα, τα καθίσματα και ο απαιτούμενος εξοπλισμός.Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, σε σύσκεψη σήμερα ζήτησε τη σύντμηση των διαδικασιών της μουσειογραφικής μελέτης, της τελικής επιλογής αναδόχου και της εφαρμογής της μελέτης, καθώς και των διαδικασιών εκείνων που αφορούν στους διαγωνισμούς για τη μεταφορά και ασφάλιση των έργων τέχνης από τις αποθήκες της Εθνικής Πινακοθήκης, στο νέο κτήριο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επίσης, η σύνταξη του εσωτερικού κανονισμού και του οργανογράμματος της Εθνικής Πινακοθήκης, για τα οποία θα αξιοποιηθεί η σχετική τεχνογνωσία από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε αυτά τα μουσεία, θα λειτουργήσει το πωλητήριο της Εθνικής Πινακοθήκης και θα πραγματοποιηθεί ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για τα δύο εστιατόρια, στο ισόγειο και στον Γ’ όροφο του κτηρίου.

Οπως έχει ανακοινώσει η υπουργός αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η Εθνική Πινακοθήκη θα εγκαινιαστεί στις 25 Μαρτίου 2021 και θα είναι η στιγμή αυτή η κορυφή των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επαναστάση. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους του Υπουργείου Πολιτισμού, τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Περιφέρειας Αττικής και από χορηγίες οι οποίες απευθύνονται στην Πινακοθήκη.Ομως το Ιδρυμα Νιάρχος έχει προχωρήσει σε μια δωρεά ύψους 13 εκατομμυρίων ευρώ για την αποπεράτωση του κτιρίου Β και την ολοκλήρωση της πλήρους ανακαίνισης της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Το κτίριο Β θα ονομαστεί Πτέρυγα «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και θα φιλοξενεί τις μόνιμες συλλογές ζωγραφικής της.